10 december 2013

Gammal bild


Denna bild är tagen på min mormor för ca 30 år sedan. Hon sitter framför den öppna spisen och pluggar engelska.


På den här bilden är det mamma som sitter på samma plats framför brasan 30 år senare. Jag ville förmedla samma mysighetskänsla som jag fick från första bilden. Därför fick mamma sitta på kuddar och hålla i ett fotoalbum för att minnas gamla goda tider. Bilden ska visa att mamma minns den tid då hon själv bodde i huset tillsammans med min mormor och morfar, som att hon blir lite nostalgisk. Jag behöll den röda färgen i fotot och gjorde det även lite gulare för att likna den första bilden på mormor. 


26 november 2013

Fotografiska genrer

Dokumentärbild
 Hur ett skyltfönster ser ut.

Prosaiskt perspektiv
Vinkling ur de gåendes perspektiv när man kollar in i skyltfönstret. 

Poetiskt perspektiv 
Här gick jag ingående på julgranskulorna som man ser i skyltfönstret på bilderna ovan. Jag ville ha de som bildernas röda tråd eftersom ögat drar sig till dem i båda de första bilderna. Jag gjorde en slags rörelseoskärpa, då jag snurrade på kameran samtidigt som jag tog kortet med en exponeringstid på 1/4. 


19 november 2013

Stilleben



Eftersom jag fotade bilden hemma var det svårt att få till ljuset på ett bra sätt. Jag använde mig därför bara utav dagsljus och satte lite speglar runt om för att mjuka upp skuggorna. Den vita bakgrunden är mitt örngott som jag hängt över ett element och en låda som kaktusarna står på. Lådan var inte stabil så kaktusarna stod inte rakt vilket gjorde att örngottet veckade sig. 
Det blev en hel del redigering för att få bilden så pass vit. Jag gjorde bilden svartvit för att få bort eventuella färger i bilden. Intensiteten drog jag upp och jag minskade kontrasten. Jag fick göra två sådana lager för att få det resultat jag var ute efter. Jag använde också blandade kanaler för att jämna ut bilden. 
Kompositionen är enkel eftersom det bara är två saker. Men den är bra för att det finns djup, de står rakt och det finns lite linjer i bilden.

15 november 2013

Eget projekt - Nisse

    

Dagen passade för porträtt på katten eftersom solen var både låg och stark, vilket gav bra kontraster och konturer. Det var svartvita bilder jag var ute efter, men inga originella svartvita så ja redigerade in en blå ton i bilderna. Även om det ser bra ut med bara svarta och vita nyanser så händer det mer i bilderna då det kommer in en annan färgton också. 
Det är svårt att fånga bra ögonblick när det gäller att fota djur, men jag ville ha enkla bilder som kunde likna "porträtt" på katten. Lite som när vi hade porträttfotograferingen i studion. Jag ville ha honom som den huvudsakliga delen i bilden, vilket jag tycker att jag fick till på alla bilder även om han är gömd i gräset. Djupet i bilderna hjälper till att variera porträtten med förgrund och bakgrund.


Utställningsrecensioner

Linn Koch-Emmery "På väg"

Det är vardagliga bilder som visar hur delar av en tjejs liv har sett ut under de senaste åren. Då har hon följt olika musiker och fotat både dem och bakom kulisserna. Man ser också i hennes bilder att hon varit på festivaler, rest och levt livet helt enkelt. Det är alltså inga uppställda foton, utan alla bilder visar vad hon varit med om. Det är allt från miljöbilder, på sig själv och sina vänner. De är tagna ur hennes synvinkel som visar de här åren från 2008 till 2013 ur hennes perspektiv. Bilderna är som sagt väldigt varierade och väldigt bra. Då menar jag inte att bilderna gör sig bra om man bara skulle se en utav dem. De gör sig bra tillsammans och man ser ett mönster i hur hon har tänkt sig det här projektet, och det är inte att hon tagit bra komponerade bilder.


Det är inga färgglada bilder utan de är svartvita eller redigerade i tonade färger och ser gammaldagsa ut. Det är heller inga glada bilder. Folk ler inte på bilderna. De ser allvarliga, fundersamma eller rent av ledsna ut. Det gör inte att man blir glad av bilderna, man funderar istället på varför personerna ser slitna ut. Jag får känslor av 90-tal då det inte bara är bilderna som är redigerade i ett gammaldags stuk. Deras kläder, möbler, saker och miljön ser ut att komma från 90-talet. Även om jag själv inte får ett lyckorus när jag tittar på dessa bilder så gör de ett intryck. Jag blir inspirerad av dessa bilder, att bilder tagna i nuet kan bli så bra. Jag känner också igen mig i vissa bilder, då jag varit med om samma saker som hon upplevt. Jag har varit vid hollywood-skylten och åkt på USAs vägar, jag har sett Norlie & kkv live och jag har cyklat hem från Bråvalla mitt i natten med vänner. När jag ser dessa bilder får jag minnen från det jag varit med om, vilket gör mig på gott humör. Jag kan bara tänka mig vilka minnen fotografen får av att kolla på sina bilder.





Johanna Adebäcks "Med hälsning från Norrköping"

Flera hundra bilder på bara fasader här i Norrköping. Alla bilder är vykort, därav utställningens namn "Med hälsning från Norrköping". Det är extrema närbilder och blir då abstrakta i många olika färger och former. Flera bilder ser ungefär likadana ut, så man märker att de husen har liknande fasader. Jag tycker verkligen om sådana bilder när man inte riktigt ska se vad det är. Att det är fina mönster, former och färger som bygger upp bilden istället för ett objekt. Därför gillade jag denna utställning. Dock blev det för mycket att titta på och ta in. Jag skulle vilja tittat på ett mindre antal av bilderna då jag skulle fått chansen att verkligen ta in och forma bilderna till egna tankar och idéer. Nu blev man överröst av bilder och man kunde inte titta noga på bilderna eftersom man ville hinna med att se alla. Jag fastnade lite extra för ett x antal bilder som stack ut och var lite udda. 


Peter Gerdehag "Kokvinnor" 

Här ser vi en skildring på två systrars kärlek till sina kor och sin ladugård. Vi får följa deras arbete på gården och deras umgänge med korna. Bilderna är tagna i olika miljöer, ur olika perspektiv, i olika färgskalor och med blandade känslor. Man får i alla fall blandade känslor när man tittar på bilderna. Ibland ser de väldigt dystra ut medan en del är jätte färglada och härliga bilder. Speciellt när det är en grön och fin sommar, kor och en leende Britt på bilden (storasystern). På väggarna mitt i utställningen sitter utvalda bilder som fanns i utställningen, men dessa var redigerade i mörka färger. Det var bilder på när systrarna arbetade med korna eller satt och vilade sig. Med den mörka färgen som såg väldigt gammeldags ut blandat med systrarnas arbete på gården blev bilderna dystra. Det såg ut att vara ett jobbigt och slitsamt arbete de utförde, som inte alls gav någon njutning. Att Britt har sitt huvud i en hink på flera bilder gör inte att jobbet ser roligare ut, inte heller på bilden när hon ligger utmattad i ladan. Man får också blandade känslor när man ser Britt gående. Hon såg väldigt gammal ut, rynkig, kort och smal. Jag trodde att Britt hade fått denna böjda rygg av att mjölka korna i hela sitt liv, vilket gjorde det hela lite sorgligt. Dock var det en olycka som skett, men det förändrade inte mitt första intryck av att dessa bilder skildrade en vardag som man levde i förr.





Geraldo Melos "Outsiders"

Varje enskild bild i utställningen berättar sin egen historia. Man kan tolka bilderna på flera olika sätt och det tror jag Geraldo ville visa. Att alla människor har sin egen historia att berätta. Man ser flera olika känslor i de bilder han tagit. Det var ofta jag associerade till ensamhet, eftersom det för mesta enbart var en person på bilderna. En person som antingen visade på besvikelse, hopplöshet, mod, förväntan eller andra känslor. Personerna både ler, arbetar, går, tittar bort eller bara är som om ingenting. Han har fotat situationer av ensamhet i olika delar av världen och visar att det är samma känslor människor har vart man än lever. 

Att jag ser just dessa känslor i bilderna är för att fotografen t.ex. visar en målvakt som precis släppt in en boll i målet, en munter pojke som går med ett gevär på ryggen och en dam som varken är glad eller ledsen men ser ut att ha tappat hoppet. I bakgrunden av damen ser man militärer då man kan tolka bilden på alla möjliga sätt. Även det fotografiet taget på en väldigt vacker himmel, där en ensam fågel flyger i det vänstra nedre hörnet och i det nedre högra hörnet sitter en man med huvudet sänkt och knäppta händer, kan man tolka på olika sätt med ett flertal olika känslor.

Bilderna varierar i färg. En del är färglada, en del svartvita, suddiga, klara och en del överdrivet redigerade. Vi ser både närbilder, landskap, byggnader och människor i utställningen. Alla bilder har i alla fall en gemensam nämnare, och det är känslan av att vara en outsiders. 

15 oktober 2013

Reklambild


Jag försökte göra reklam för svenska kyrkan och gjorde det genom att fota ett dop jag var på. Den här tanken hade jag innan jag var på dopet så det blev en hel del insamlade bilder därifrån. Det här blev det bästa resultatet fastän lampan över bebisens huvud förstör bilden lite. Jag tyckte den blev så perfekt som reklam när bebisen är i fokus vid det gyllene snittet, han skrattar, sträcker fram handen och kollar på någonting intressant. Det är lite så jag tycker man ska se denna bild, något som väcker ett intresse. Prästen i bilden gör det hela komplett, han tillhör bakgrunden och är en del av kyrkan. Han måste nästan vara där för att man verkligen ska se att bilden är tagen i en kyrka. Föräldrarna sitter nära varandra, mamman håller om bebisen och han vidrör sin pappa. Det ger känslor som närhet och kärlek i bilden, vilket förespråkar svenska kyrkan. Föräldrarna ramar också in bilden på ett bra sätt. Man ser inte hela dem, men det behövs inte då det är bebisen jag vill att ögat ska dras till. Man ser bara deras ryggar, vilket gör det anonymt och man kan koppla denna familj till vilken familj som helst. Det tyder på att det inte bara är denna familj, eller familjer likt denna, som är välkomna. Alla är välkomna in till den svenska kyrkan för ett dop. Det är på grund av dessa tankar jag valde denna bild och tyckte den var perfekt som reklam för svenska kyrkan.

Jag ljusade upp bebisen i photoshop för att han skulle "lysa" upp lite gentemot det andra runt om i bilden. Ögonen var svarta från början så de gjorde jag lite blå med hjälp av ett markeringsverktyg och ändrade sedan färgen. Jag ökade också skärpan på ögonen för att få dem mer klara och livliga. Jag tyckte det var bra att föräldrarna hade mörka kläder på sig så det utgjorde en fin kontrast till bebisen. Jag la en vinjettering runt om för att ändå få det lite mörkare. Jag försökte behålla den röda tonen i bilden så att den inte skulle bli alltför kall. Bilden ville jag skulle utstråla värme då röd är den rätta färgen. Texten "Välkommen till världen" såg jag på en av svenska kyrkans reklamer och använde mig därför av denna. Loggan fanns på nätet med en genomskinlig bakgrund som det är i photoshop, så det ända jag gjorde med den var att ändra texten till vit eftersom den var svart från början och sedan klistrade in den i bilden, förminskade den och satte den på plats.

11 oktober 2013

Reklamanalys


Delicato
Det första blicken fastnar på är den humoristiska texten skriven högt upp i mitten på bilden. Texten lyder: ”Äter du tillräckligt varierat?” och ser ut att föreställa glasyr. I mitten av bilden står ett kakfat med ett varierat utbud av företagets alla kakor och bakelser. Det är denna variation av kakor som texten syftar på och gör bilden rolig, eftersom en varierad kost är en trend som alla tjatar om just nu. Väldigt smart tycker jag, då man kan skratta åt bilden samtidigt som man faktiskt märker att de har mer än bara chokladbollar i sitt sortiment.

Kakorna på kakfatet är upplysta av ljus med en vinjettering runt om, vilket gör att de hamnar i fokus och att det nästan ser lite himmelskt ut. Det är många klara färger i bilden och bakgrunden gör att det blir ännu mer färgstarkt. Det gör en glad och man tittar på bilden en extra gång för att granska alla dessa färger och former. Bilden ser också väldigt hemtrevlig och mysig ut då kakfatet står på ett bord intill en vägg med den färgglada tapeten. 

Att det är en tapetliknande bakgrund gör att det ser ut som om kakfatet står på ett bord hemma hos någon som ska bjuda sina vänner på dessa kakor. Man får även en minnesbild till gammaldags konditori. Det gör att man får en mysig känsla och ett välbehag. Nästan lite inredningsaktigt och man får en lust att också ha bakelser som står hemma hos sig.

Det här är en reklam som fungerar för alla. Alla äter och alla blir någon gång lite sötsugna, speciellt när man ser denna bild. Reklamen förmedlar bra och roliga känslor vilket gör att man kommer att minnas denna reklam. Det gör att man tänker positivt om företaget Delicato, och nästa gång väljer kakor från dem när man handlar.



Loka likes passion
”Loka likes passion” är en loka-serie på tre olika smaker, flirty apricot, red-hot strawberry och stormy passion fruit. Enligt namnen låter det som att smakerna är av åtrå, häftigt begär och mycket passion. Kärlek med andra ord. Kollar man på träden i reklambilden ser man inristade hjärtan och olika texter som tyder på kärlek. Bilden ser också väldigt passionerad ut. Ljus som sipprar igenom skogens granar, färglada blommor som växer upp ur mossan och fjärilar som flyger omkring. På så sätt tycker jag att de har fått fram sitt budskap med dessa passionerade drycker. Eftersom de visar omgivningen på ett bra sätt behöver inte själva lokaflaskorna vara bildens fokus, för utan omgivningen blir det bara tre helt vanliga lokaflaskor. Nu står de på en mosskulle mitt i bilden vilket ändå visar att det är loka som utgör själva reklamen. Flaskorna lyses också upp av solljuset som vi ser i bilden och då blir det ännu mer självklart att det är Loka som är bildens mittpunkt. 

Man får känslor av mystik och bilden ser nästan lite trolsk ut. Förklaringen är att man ser tydligt att skogen inte är äkta, vilket gör det ganska sagolikt. Det blir då lite gåtfullt när man bara ser en liten del av skogen och mitt i allt står det tre lokaflaskor. Men det är nog också ett sätt att visa att vattnet är naturligt och fridfullt. Antagligen ligger skogen i Bergslagen där Hälsokällan är och jag tror det är därför Loka använder sig av skogen i sina reklamkampanjer. 

Loka har på ett bra sätt kunnat förmedla sitt varumärke och sina produkter genom denna bild. Det är en mysig bild som visar upp passion och nyfikenhet, och det är sådant som lockar kunder. Man blir nyfiken på smakerna och jag tror att det väcks ett intresse även för dem som inte gillar bubbelvatten. Loka är något som alla kan ta del utav så därför vill de nog inspirera så många som möjligt och göra dessa reklambilder naturella så att de passar för alla. Dock tror jag nog att denna bild lockar tonåringar mest just för att det är lite ungdomligt att rista in sina namn i träd sådär. Men alla får nog känslan av att vilja testa dessa lokasmaker.

6 oktober 2013

Analogt foto


Vi fotade porträttfoton i studion med en Hasselbladkamera. Jag fotade 6 bilder på Sofia med den analoga kameran. Det var lite lurigt men kul att använda sig utav gammal teknik. Vi ställde in huvudljus, upplättningsljus, överljus och bakgrundsljus innan för att få bästa resultat. Kameran fick ha bländare 11 och slutartid 1/125s, så det enda jag behövde göra som stog bakom kameran var att ställa in skärpa och fokus på ögonen, vrida på kameran för att få ett bra perspektiv och visa hur jag ville att Sofia skulle sitta. Det är så mycket lättare att stå bakom kameran än framför då man ser hur bilden kommer att bli och man får bestämma själv hur man vill ha den.

Eftersom det inte var digitalt fick vi tillbringa en tid i mörkerrumet. Har varit där inne väldigt många gånger nu så känns som jag vet hur man gör precis allt, haha. Dock hade vi lite problem med att rulla upp filmen på spolen, men det löste sig. Sen fick jag mäta upp och hälla i framkallningsvätskan, stopp och fixet i bunken där filmen låg i. Vi framkallade filmen och spolade rent den med vatten i 30 min för att få bort kemikalierna.
Nu när vi hade negativet av fotona gjorde vi en kontaktkarta med miniatyrbilder av bilderna vi fotat. Då la vi filmerna direkt på ett fotopapper och över det en glasskiva för att få bra kontakt mellan fotopapper och filmen. Vi exponerade och sedan framkallade för att kunna se vilka bilder vi skulle göra en förstoring på.
När vi valt en bra bild att förstora var det lite saker att tänka på. Först måste man göra provremsor för att se vilken bländare, tid och vilket filter man ska använda sig av. Jag valde att göra min bild rätt så ljus med lite mera kontrast än vanligt för det tycker jag passar på svartvita bilder. Speciellt när Sofia hade en vit tröja på sig, då ville jag ljusa upp både den, bakgrunden och hennes ansikte men ändå ha kvar vissa skuggor. På mitt resultat hade jag bländare 11, 15s och filter 3,5.

Hålkamerabilder


Dessa två bilder blev resultaten efter att ha fotat med hålkameran. 
Det är en kontaktkopiering som gjordes i mörkerrummet, då vi fick ett negativ av bilden som satt i hålkameran. Visste inte riktigt hur jag skulle redigera dem, så jag lekte lite och fyllde i bilderna med färg. När jag gjorde den översta bilden var jag inte lika noga som den under. Det var så klart lite petigt och det tog tid att fylla i bilden med olika färger i photoshop. Fick jobba i väldigt många lager. Markerade delar av bilden som jag ville ha i en viss färg för att sedan skapa ett nytt lager där jag färgade den markerade delen med färgpytsen. I den övre bilden så målade jag också med penseln utan att markera först, vilket resulterar i att det inte ser så jätte bra ut.

25 september 2013

Fotogram


Detta blev resultatet efter en tid i mörkerrummet. Jag tog vad jag hade att exponera på, vilket blev ett par nycklar och tjejsaker. Smink, ögonfransböjare, toffsar, armband och mitt halsband fick bli bildens huvudsak. Jag exponerade också på mitt hår som syns i bakgrunden och mina fingrar som skulle göra det hela lite mer flickaktigt. Därför valde jag att fylla i de saker jag ville framträda med en rosa färg i photoshop. På vissa grejer i bilden var det så pass stor kontrast mellan de olika pixlarna så jag kunde använda mig utav färgpytsen i photoshop. Annars markerade jag de saker som jag ville ha rosa, t.ex halsbandet, med "trollstaven" och fyllde i med rosa färg. Jag la sen in markeringen av halsbandet i ett nytt lager där jag kunde ändra opaciteten. Jag har alltså jobbat i många lager. Jag la också till skugga på de rosa sakerna för att de skulle komma ut lite ur bilden så det inte såg så platt ut. Jag satte också till lite brus för att bilden var så blank och jag ändrade kontrasten så att bakgrunden blev svart och inte grönfärgad som den var innan.

30 augusti 2013

Bygg din egen kamera

Vi byggde en s.k "hålkamera" av en plåtburk som vi sedan ska fota med. Det innebar att vi gjorde ett hål i mitten av burkens lock och satte folie över med ett mindre hål som då blir kamerans bländare. Slutaren blev ett svart papper som hålls kvar över lockets hål med hjälp av två andra pappersflikar. Burkens insida målade vi matt svart så att det verkligen blir en svart tät låda, precis som en kamera. När vi sedan ska fota ska vi lägga in ett passande stort ljuskänsligt papper i botten av plåtburken. Då har vi vår egengjorda kamera!

11 februari 2013

Eget projekt Ljus


Det här var ett projekt som faktiskt var riktigt kul att testa. Det var första gången och jag visste till en början inte hur man gjorde. Jag fick inspiration från bilder jag sett för länge sedan, sen var det bara för fantasin att ta över.
Alla bilder har jag fotat i ett mörkt rum med en exponeringstid mellan 8-30 sekunder. Under dessa sekunder gick jag med en ficklampa och lyste på de objekt jag ville ha med. Där jag drog ficklampan blev det ljust och ju längre jag lyste på en och samma punkt desto ljusare blev det på bilden, som man ser på första bilden där det är vitt i mitten av kudden. Färgerna fick jag genom att hålla papper runt ficklampan. I de bilder som är rosa höll jag i ett rosa papper osv.
Den första bilden jag fotade var datorn (femte bilden). Den höll jag nog på med längst eftersom jag inte visste riktigt hur jag skulle göra. Jag fick testa mig fram till bästa resultat. Den är också photoshopad, men jag klippte bara in min mobil som också syns på bilden med lite ljus omkring sig. Samma sak med sista bilden på stolarna. Då tog jag tre bilder (stativet fick så klart stå på samma plats hela tiden). Jag tog först på ena stolen, sen på andra och sist på bordet och lampan i mitten för att sedan sätta ihop bilderna till en i photoshop. 


Eget projekt Frost


Min tanke var att jag ville ta lite fina närbilder på vintern, så det blev på frost. Dagen var perfekt för jag hittade solen i många av mina bilder och jag gillar motljus. Jag ville ha mina foton vita och ljusa med inte så mycket färger förutom de blåa skuggorna och den blå himlen. Jag valde minsta möjliga bländare och zoomade in för att få mina motiv i fokus. Jag hade iso 100 och reglerade därför bara slutartiden. Dock är jag inte nöjd med fjärde bilden, men den var lite i samma stuk som de två första bilderna så den fick också vara med.

Analog teknik



Det var kul att lära sig att fota med en analog systemkamera, för det är något jag aldrig gjort förut. Det blev lite krångel först för att vi inte fick någon filmrulle så det blev dubbel fotografering. Eftersom vi inte kunde se fotona digitalt blev vi tvungna att kolla ljusmätaren väldigt noga, men det var inte så komplicerat. 
När vi fotat tog vi ut filmrullen i mörkerrummet och rullade upp den på en spole som vi la i en låda så att ljuset inte skulle förstöra filmen. Sen fick vi ha i rätt mängd olika kemikalier i en viss tid, fix och stopp, och sen spolade vi rent med vatten med en temperatur på 20 grader. 
När remsan torkat klippte vi den i bitar och la i plast för att vi skulle kunna göra en kontaktkarta i mörkerrummet. 
Sen valde jag ut en bra bild jag ville göra. Då fick jag ta en provremsa först för att se vilket ljus jag ville att bilden skulle ha. Då tillförde jag olika mängder ljus på provremsan och la den i kemikalierna för att få en bild. Den tid jag hade haft där ljuset var bäst, den tog jag sedan för hela bilden. 
Då tillförde jag ett fotopapper med ljus under dessa sekunder jag valt med filmremsan emellan så det blev den bild jag valt. Sedan la jag fotot i de olika kemikalierna så att bilden kom fram. 

31 januari 2013

Yrkesreportage


Jag gjorde ett reportage om min frisörs Mias arbete som jobbar på Frisörhuset. Det är mamma som blir klippt så det var så klart helt okej för henne att jag fotade. Det är helt naturliga bilder, till och med den som Mia tittar in i kameran på, det gällde bara att fånga ögonblicken. I dessa bilder ville jag visa hur jag tycker och uppfattar Mias arbete. Jag ville också förmedla en känsla om hur det är att bli klippt av henne. 

Jag börjar med att visa arbetsplatsen då man ser hela lokalen utifrån. Sedan har jag fått med stående, liggande, hel och halvbilder utefter hur Mia jobbar. Jag har också fotat ur olika perspektiv och närbilder så att jag på bästa sätt kan visa upp yrket som frisör. Den andra bilden är en helkroppsbild där jag visar Mias specifika arbetsplats. I bilderna ville jag få med att Mia är väldigt noggrann och koncentrerar sig på sin uppgift samtidigt som hon kan skratta och prata om någonting helt annat än det hon håller på med. Arbetet är väldigt socialt som man ser på flera utav bilderna att båda Mia och mamma pratar. Jag visar inte på någon stress i arbetet för jag tycker uppfattar det som väldigt lugnt. Det enda som går snabbt är saxens rörelse, och inzomningsoskärpan tyder på att det alltid blir ett noggrant arbete hur rörigt och komplicerat det än kan tyckas vara. I sista bilden ville jag lägga fokus på detaljerna eftersom det är de som är viktigast i det här arbetet. Jag syftar inte just på kammen och tillbehören, utan att det lika gärna kan vara en slinga, nyans eller 2 cm av håret som är betydelsefullt för både Mia och mamma.

Det var väldigt ljust i salongen och jag förstärkte den känslan genom att ta bort alla gula toner i bilderna då de också blev mer klara.