15 oktober 2013

Reklambild


Jag försökte göra reklam för svenska kyrkan och gjorde det genom att fota ett dop jag var på. Den här tanken hade jag innan jag var på dopet så det blev en hel del insamlade bilder därifrån. Det här blev det bästa resultatet fastän lampan över bebisens huvud förstör bilden lite. Jag tyckte den blev så perfekt som reklam när bebisen är i fokus vid det gyllene snittet, han skrattar, sträcker fram handen och kollar på någonting intressant. Det är lite så jag tycker man ska se denna bild, något som väcker ett intresse. Prästen i bilden gör det hela komplett, han tillhör bakgrunden och är en del av kyrkan. Han måste nästan vara där för att man verkligen ska se att bilden är tagen i en kyrka. Föräldrarna sitter nära varandra, mamman håller om bebisen och han vidrör sin pappa. Det ger känslor som närhet och kärlek i bilden, vilket förespråkar svenska kyrkan. Föräldrarna ramar också in bilden på ett bra sätt. Man ser inte hela dem, men det behövs inte då det är bebisen jag vill att ögat ska dras till. Man ser bara deras ryggar, vilket gör det anonymt och man kan koppla denna familj till vilken familj som helst. Det tyder på att det inte bara är denna familj, eller familjer likt denna, som är välkomna. Alla är välkomna in till den svenska kyrkan för ett dop. Det är på grund av dessa tankar jag valde denna bild och tyckte den var perfekt som reklam för svenska kyrkan.

Jag ljusade upp bebisen i photoshop för att han skulle "lysa" upp lite gentemot det andra runt om i bilden. Ögonen var svarta från början så de gjorde jag lite blå med hjälp av ett markeringsverktyg och ändrade sedan färgen. Jag ökade också skärpan på ögonen för att få dem mer klara och livliga. Jag tyckte det var bra att föräldrarna hade mörka kläder på sig så det utgjorde en fin kontrast till bebisen. Jag la en vinjettering runt om för att ändå få det lite mörkare. Jag försökte behålla den röda tonen i bilden så att den inte skulle bli alltför kall. Bilden ville jag skulle utstråla värme då röd är den rätta färgen. Texten "Välkommen till världen" såg jag på en av svenska kyrkans reklamer och använde mig därför av denna. Loggan fanns på nätet med en genomskinlig bakgrund som det är i photoshop, så det ända jag gjorde med den var att ändra texten till vit eftersom den var svart från början och sedan klistrade in den i bilden, förminskade den och satte den på plats.

11 oktober 2013

Reklamanalys


Delicato
Det första blicken fastnar på är den humoristiska texten skriven högt upp i mitten på bilden. Texten lyder: ”Äter du tillräckligt varierat?” och ser ut att föreställa glasyr. I mitten av bilden står ett kakfat med ett varierat utbud av företagets alla kakor och bakelser. Det är denna variation av kakor som texten syftar på och gör bilden rolig, eftersom en varierad kost är en trend som alla tjatar om just nu. Väldigt smart tycker jag, då man kan skratta åt bilden samtidigt som man faktiskt märker att de har mer än bara chokladbollar i sitt sortiment.

Kakorna på kakfatet är upplysta av ljus med en vinjettering runt om, vilket gör att de hamnar i fokus och att det nästan ser lite himmelskt ut. Det är många klara färger i bilden och bakgrunden gör att det blir ännu mer färgstarkt. Det gör en glad och man tittar på bilden en extra gång för att granska alla dessa färger och former. Bilden ser också väldigt hemtrevlig och mysig ut då kakfatet står på ett bord intill en vägg med den färgglada tapeten. 

Att det är en tapetliknande bakgrund gör att det ser ut som om kakfatet står på ett bord hemma hos någon som ska bjuda sina vänner på dessa kakor. Man får även en minnesbild till gammaldags konditori. Det gör att man får en mysig känsla och ett välbehag. Nästan lite inredningsaktigt och man får en lust att också ha bakelser som står hemma hos sig.

Det här är en reklam som fungerar för alla. Alla äter och alla blir någon gång lite sötsugna, speciellt när man ser denna bild. Reklamen förmedlar bra och roliga känslor vilket gör att man kommer att minnas denna reklam. Det gör att man tänker positivt om företaget Delicato, och nästa gång väljer kakor från dem när man handlar.



Loka likes passion
”Loka likes passion” är en loka-serie på tre olika smaker, flirty apricot, red-hot strawberry och stormy passion fruit. Enligt namnen låter det som att smakerna är av åtrå, häftigt begär och mycket passion. Kärlek med andra ord. Kollar man på träden i reklambilden ser man inristade hjärtan och olika texter som tyder på kärlek. Bilden ser också väldigt passionerad ut. Ljus som sipprar igenom skogens granar, färglada blommor som växer upp ur mossan och fjärilar som flyger omkring. På så sätt tycker jag att de har fått fram sitt budskap med dessa passionerade drycker. Eftersom de visar omgivningen på ett bra sätt behöver inte själva lokaflaskorna vara bildens fokus, för utan omgivningen blir det bara tre helt vanliga lokaflaskor. Nu står de på en mosskulle mitt i bilden vilket ändå visar att det är loka som utgör själva reklamen. Flaskorna lyses också upp av solljuset som vi ser i bilden och då blir det ännu mer självklart att det är Loka som är bildens mittpunkt. 

Man får känslor av mystik och bilden ser nästan lite trolsk ut. Förklaringen är att man ser tydligt att skogen inte är äkta, vilket gör det ganska sagolikt. Det blir då lite gåtfullt när man bara ser en liten del av skogen och mitt i allt står det tre lokaflaskor. Men det är nog också ett sätt att visa att vattnet är naturligt och fridfullt. Antagligen ligger skogen i Bergslagen där Hälsokällan är och jag tror det är därför Loka använder sig av skogen i sina reklamkampanjer. 

Loka har på ett bra sätt kunnat förmedla sitt varumärke och sina produkter genom denna bild. Det är en mysig bild som visar upp passion och nyfikenhet, och det är sådant som lockar kunder. Man blir nyfiken på smakerna och jag tror att det väcks ett intresse även för dem som inte gillar bubbelvatten. Loka är något som alla kan ta del utav så därför vill de nog inspirera så många som möjligt och göra dessa reklambilder naturella så att de passar för alla. Dock tror jag nog att denna bild lockar tonåringar mest just för att det är lite ungdomligt att rista in sina namn i träd sådär. Men alla får nog känslan av att vilja testa dessa lokasmaker.

6 oktober 2013

Analogt foto


Vi fotade porträttfoton i studion med en Hasselbladkamera. Jag fotade 6 bilder på Sofia med den analoga kameran. Det var lite lurigt men kul att använda sig utav gammal teknik. Vi ställde in huvudljus, upplättningsljus, överljus och bakgrundsljus innan för att få bästa resultat. Kameran fick ha bländare 11 och slutartid 1/125s, så det enda jag behövde göra som stog bakom kameran var att ställa in skärpa och fokus på ögonen, vrida på kameran för att få ett bra perspektiv och visa hur jag ville att Sofia skulle sitta. Det är så mycket lättare att stå bakom kameran än framför då man ser hur bilden kommer att bli och man får bestämma själv hur man vill ha den.

Eftersom det inte var digitalt fick vi tillbringa en tid i mörkerrumet. Har varit där inne väldigt många gånger nu så känns som jag vet hur man gör precis allt, haha. Dock hade vi lite problem med att rulla upp filmen på spolen, men det löste sig. Sen fick jag mäta upp och hälla i framkallningsvätskan, stopp och fixet i bunken där filmen låg i. Vi framkallade filmen och spolade rent den med vatten i 30 min för att få bort kemikalierna.
Nu när vi hade negativet av fotona gjorde vi en kontaktkarta med miniatyrbilder av bilderna vi fotat. Då la vi filmerna direkt på ett fotopapper och över det en glasskiva för att få bra kontakt mellan fotopapper och filmen. Vi exponerade och sedan framkallade för att kunna se vilka bilder vi skulle göra en förstoring på.
När vi valt en bra bild att förstora var det lite saker att tänka på. Först måste man göra provremsor för att se vilken bländare, tid och vilket filter man ska använda sig av. Jag valde att göra min bild rätt så ljus med lite mera kontrast än vanligt för det tycker jag passar på svartvita bilder. Speciellt när Sofia hade en vit tröja på sig, då ville jag ljusa upp både den, bakgrunden och hennes ansikte men ändå ha kvar vissa skuggor. På mitt resultat hade jag bländare 11, 15s och filter 3,5.

Hålkamerabilder


Dessa två bilder blev resultaten efter att ha fotat med hålkameran. 
Det är en kontaktkopiering som gjordes i mörkerrummet, då vi fick ett negativ av bilden som satt i hålkameran. Visste inte riktigt hur jag skulle redigera dem, så jag lekte lite och fyllde i bilderna med färg. När jag gjorde den översta bilden var jag inte lika noga som den under. Det var så klart lite petigt och det tog tid att fylla i bilden med olika färger i photoshop. Fick jobba i väldigt många lager. Markerade delar av bilden som jag ville ha i en viss färg för att sedan skapa ett nytt lager där jag färgade den markerade delen med färgpytsen. I den övre bilden så målade jag också med penseln utan att markera först, vilket resulterar i att det inte ser så jätte bra ut.