31 januari 2013

Yrkesreportage


Jag gjorde ett reportage om min frisörs Mias arbete som jobbar på Frisörhuset. Det är mamma som blir klippt så det var så klart helt okej för henne att jag fotade. Det är helt naturliga bilder, till och med den som Mia tittar in i kameran på, det gällde bara att fånga ögonblicken. I dessa bilder ville jag visa hur jag tycker och uppfattar Mias arbete. Jag ville också förmedla en känsla om hur det är att bli klippt av henne. 

Jag börjar med att visa arbetsplatsen då man ser hela lokalen utifrån. Sedan har jag fått med stående, liggande, hel och halvbilder utefter hur Mia jobbar. Jag har också fotat ur olika perspektiv och närbilder så att jag på bästa sätt kan visa upp yrket som frisör. Den andra bilden är en helkroppsbild där jag visar Mias specifika arbetsplats. I bilderna ville jag få med att Mia är väldigt noggrann och koncentrerar sig på sin uppgift samtidigt som hon kan skratta och prata om någonting helt annat än det hon håller på med. Arbetet är väldigt socialt som man ser på flera utav bilderna att båda Mia och mamma pratar. Jag visar inte på någon stress i arbetet för jag tycker uppfattar det som väldigt lugnt. Det enda som går snabbt är saxens rörelse, och inzomningsoskärpan tyder på att det alltid blir ett noggrant arbete hur rörigt och komplicerat det än kan tyckas vara. I sista bilden ville jag lägga fokus på detaljerna eftersom det är de som är viktigast i det här arbetet. Jag syftar inte just på kammen och tillbehören, utan att det lika gärna kan vara en slinga, nyans eller 2 cm av håret som är betydelsefullt för både Mia och mamma.

Det var väldigt ljust i salongen och jag förstärkte den känslan genom att ta bort alla gula toner i bilderna då de också blev mer klara.

8 januari 2013

Surrealistisk bild


Det här är mitt "Handträd" och är ju väldigt surrealistiskt eftersom det inte kan existera. Tanken bakom detta är att det växer små händer på fingertopparna som löv gör på grenar. Skuggan la jag till för att det mer skulle likna ett träd och bli mer verkligt. Det var väldigt mycket jobb i photoshop. 


Först tog jag bara en bild på min hand. Ingen vidare bild för jag tog den på kvällen när det var mörkt och det var ingen bra belysning. 


Färgerna fixade jag med nivåer och ett kylande fotofilter när jag klippt ut handen i en ny bild med genomskinlig bakgrund så jag kunde arbeta med den bilden.



Sedan satte jag in handen i en ny bild med vit bakgrund. Jag satte in samma hand en gång till och satte den nya handen på ursprungshandens lillfinger. Jag fick så klart förminska den nya handen så att den passade på den platsen. Sen gjorde jag samma sak men satte den nya handen på ringfingret. 


När jag gjort samma sak på alla fingrar, förutom tummen, satte jag nya händer på de händers fingrar jag precis satt in i bilden. Så sammanlagt blev det 20 småhänder på den stora ursprungshanden. Det tog lite tid för det var ju inte så att jag bara satte handen där så var det klart. Jag fick sudda fram armen lite, som kom med den nya handen som jag satte dit, för att det skulle passa och bli en bra färg tillsammans med fingret. Alltså att det skulle se ut som att det faktiskt satt händer på fingrarna. 

Hade jag varit smart, vilket jag inte var, skulle jag ha gjort klart en hand på ett finger först och slagit ihop de lagren med varandra och bara kopierat det lagret till en ny bild. För att sedan använda den bilden och satt på de andra tre ursprungsfingrarna. Det hade inte varit lika jobbigt, men istället gjorde jag hand för hand så det tog några timmar. 


När jag gjorde skuggan slog jag ihop alla lager jag hade med alla händerna. Sedan tryckte jag på "lägg till en lagerstil" när jag hade handen markerad. Jag skapade min skugga så som jag ville ha den och för att sen ta bort skuggan så att den inte satt fast i handen högerklickade jag på den och skapade ett nytt lager. Annars skulle jag inte kunnat "lägga" den ner. Och det gjorde jag genom att hålla in cmd och dra ner den mot "marken". Så det ser ut som att handen står upp och för att ge bilden ett djup.

Uteliv


Först hade jag varit ute i skogen och tagit bilder på det som för mig är "uteliv", men så hittade jag denna bild istället. Den tog jag i somras i USA och visar en annan vinkel på "uteliv". Det är brorsan som sitter i bakgrunden och dricker öl. Med den här bilden visar jag uteliv på ett sätt som förmedlar umgänge ute på krogen och det var ju precis så det var.

Jag gillar att ha en speciell sak i fokus i mina bilder som förklarar bilden eller liknande. Man kanske inte alltid ser vad mina bilder föreställer men det är det jag tycker är intressant, att man får skapa sin egen vision. Just den här bilden ser man ju tydligt vad jag har tagit på, men det är också lite anonyma saker i den så att man får tänka till lite. Till exempel så vet man inte vem killen är eftersom man inte ser ansiktet, men man anar ju att han inte är själv eftersom det är rätt så många öl. Kanske en liten ölprovning? Sen om man är världsvan ser man att det är en dollarsedel som ligger på bordet alltså kan man veta vart bilder är tagen.

Men i alla fall så hade jag ganska kort skärpedjup, min kamera är nästan alltid inställd på den största möjliga bländare. Jag vet också att jag zoomade, eller det måste jag ha gjort eftersom det inte är en helbild och jag har inte skurit av den på något sätt, det skapar ju också kortare skärpedjup. Det var mörkare där inne än vad det är på bilden så iso höjde jag upp och exponeringstiden låg på 1/50.

I efterhand har jag inte gjort så mycket, gjorde bilden mindre med mer skärpa och ljusade upp bilden ett snäpp.