31 januari 2014

Modereportage



Det här är min vän Rebecca som den här dagen har på sig något av de lite tuffare klädvalen. Därför valde jag denna bakgrund, med skog, snö och ett litet stenbrott som både är lite häftigt och går i samma toner som kläderna. Det blir ganska grått och lite rått, precis som jag ville ha det. 

Det var rätt mörkt när jag tog bilderna så jag har förstärkt ljus och högdagar mycket. Kontrast och skuggor la jag till samtidigt som jag drog ner på nyanserna för att få till den mättnad jag ville ha.

Jag ville att bilderna skulle visa "dagens outfit". Därför valde jag att ha en helkroppsbild och två bilder där detaljerna mer syns. Eftersom Rebeccas kläder inte var färgglada fick hon ha den vinröda mössan på sig så att inte klädval och bild skulle bli tråkigt. Hon skrattar på en bild för att man ska få en positiv känsla för kläderna, men jag valde också den mer allvarliga bilden så att det är kläderna som hamnar i fokus.

28 januari 2014

Fotografera okända personer



Dessa tre människor är helt slumpmässigt utvalda som gärna ställde upp på att bli fotograferade. Det var roligt att kunna fota okända människor, för det är inte ofta man har en anledning att fota människor man inte känner. Jag fotade runt 6 personer och blev ganska förvånad att så många faktiskt ställde upp. Det var bara 3 personer som jag fick ett nej ifrån.
Kameran ställde jag in i förväg så att det i stort sätt bara var att knäppa lite bilder när det var dags. Det jag tänkte mest på var att få till ett bra utsnitt och hur bakgrunden gjorde sig i bilden. De flesta som blev fotade ställde upp sig spontant. Tanten är ganska böjd eftersom hon inte kunde sluta skratta åt sin väninna. Mannen i sista bilden tyckte inte att hans hår blev bra i de bilder jag tog så han ville att jag skulle ta om bilderna med en annan bakgrund. Han kunde dock inte svenska men verkade tycka det var kul att bli fotograferad. Efterbehandlingen gjordes i RAW av beskärning, ljus, färg, skärpa osv.

Jag vet att dessa personer inte har samma position i bilderna, men tycker inte att det gör något.