11 februari 2013

Eget projekt Ljus


Det här var ett projekt som faktiskt var riktigt kul att testa. Det var första gången och jag visste till en början inte hur man gjorde. Jag fick inspiration från bilder jag sett för länge sedan, sen var det bara för fantasin att ta över.
Alla bilder har jag fotat i ett mörkt rum med en exponeringstid mellan 8-30 sekunder. Under dessa sekunder gick jag med en ficklampa och lyste på de objekt jag ville ha med. Där jag drog ficklampan blev det ljust och ju längre jag lyste på en och samma punkt desto ljusare blev det på bilden, som man ser på första bilden där det är vitt i mitten av kudden. Färgerna fick jag genom att hålla papper runt ficklampan. I de bilder som är rosa höll jag i ett rosa papper osv.
Den första bilden jag fotade var datorn (femte bilden). Den höll jag nog på med längst eftersom jag inte visste riktigt hur jag skulle göra. Jag fick testa mig fram till bästa resultat. Den är också photoshopad, men jag klippte bara in min mobil som också syns på bilden med lite ljus omkring sig. Samma sak med sista bilden på stolarna. Då tog jag tre bilder (stativet fick så klart stå på samma plats hela tiden). Jag tog först på ena stolen, sen på andra och sist på bordet och lampan i mitten för att sedan sätta ihop bilderna till en i photoshop. 


Eget projekt Frost


Min tanke var att jag ville ta lite fina närbilder på vintern, så det blev på frost. Dagen var perfekt för jag hittade solen i många av mina bilder och jag gillar motljus. Jag ville ha mina foton vita och ljusa med inte så mycket färger förutom de blåa skuggorna och den blå himlen. Jag valde minsta möjliga bländare och zoomade in för att få mina motiv i fokus. Jag hade iso 100 och reglerade därför bara slutartiden. Dock är jag inte nöjd med fjärde bilden, men den var lite i samma stuk som de två första bilderna så den fick också vara med.

Analog teknik



Det var kul att lära sig att fota med en analog systemkamera, för det är något jag aldrig gjort förut. Det blev lite krångel först för att vi inte fick någon filmrulle så det blev dubbel fotografering. Eftersom vi inte kunde se fotona digitalt blev vi tvungna att kolla ljusmätaren väldigt noga, men det var inte så komplicerat. 
När vi fotat tog vi ut filmrullen i mörkerrummet och rullade upp den på en spole som vi la i en låda så att ljuset inte skulle förstöra filmen. Sen fick vi ha i rätt mängd olika kemikalier i en viss tid, fix och stopp, och sen spolade vi rent med vatten med en temperatur på 20 grader. 
När remsan torkat klippte vi den i bitar och la i plast för att vi skulle kunna göra en kontaktkarta i mörkerrummet. 
Sen valde jag ut en bra bild jag ville göra. Då fick jag ta en provremsa först för att se vilket ljus jag ville att bilden skulle ha. Då tillförde jag olika mängder ljus på provremsan och la den i kemikalierna för att få en bild. Den tid jag hade haft där ljuset var bäst, den tog jag sedan för hela bilden. 
Då tillförde jag ett fotopapper med ljus under dessa sekunder jag valt med filmremsan emellan så det blev den bild jag valt. Sedan la jag fotot i de olika kemikalierna så att bilden kom fram.