16 oktober 2012

Rörelse

Fryst bild,  f/5.6 , 1/500 s , hög ISO

 
Rörelseoskärpebild, f/5.6 , 1/20 s , hög ISO

Inzoomningsoskärpebild, f/5.6 , 1/30 s 

Mina bilder utgick från temat vänskap mellan Patricia och Lovisa.
Jag visar detta genom deras närhet, att de håller hand, ler och ser ut att ha roligt tillsammans.
Jag förstärkte vänskapen lite när jag gjorde bilderna rödare i photoshop då det ger värme. Löven gjorde jag mer röda och orange och i den sista bilden la jag in en rödare ton.
Det var första gången jag testade med inzoomningsoskärpa, men jag tycker ändå att jag lyckades med budskapet jag ville få fram. Sådana bilder skulle va roligt att jobba mer med vid andra tillfällen. 





8 oktober 2012

Familjereportage


                                                  

Det här är min mamma, min bror och min pappa.
På bilderna håller alla på med en varsin fritidssysselsättning. Jag ville ha fokus på det som beskriver dem och ha min familj i bakgrunden för att verkligen förstå vad det är de sysslar med.
På den första bilden sitter mamma på huk och kollar mot golfhålet för att se hur hon ska slå bollen. Alltså är hennes sysselsättning golf.
Min bror David ägnar mycket tid inne på gymmet och därför passar det bra att det är ett par hantlar som är i fokus medan David "tränar" i bakgrunden. 
Min pappa däremot är väldigt engagerad i innebandyn, där han är tränare. Både hans jobb och fritid handlar mycket om ledarskap, så jag valde att fota när han står och pratar inför spelarna innan träning. 

Alla bilder har ett kort skärpedjup där mina familjemedlemmar är oskarpa. Det försökte jag få till genom att ha en stor bländare, nära till motivet som skulle va i fokus och med lite större brännvidd.

De motiven i bilderna som skulle vara skarpa valde jag att ha asymmetriska för att blicken ändå ska dras till personerna det handlar om, och det tycker jag att jag lyckats med. I sista bilden är den närmsta killen till vänster väldigt viktig eftersom att han är helt i fokus. Killarna till höger är inte lika mycket i fokus, vilket jag fick fixa i photoshop, men de passar in där som en mellangrund. Jag hittade pappa i en öppning mellan killarna där man också ser en innebandyklubba så att man förstår att det är innebandy det handlar om, han står alltså perfekt där han är. Jag ville också få det så levande som möjligt, som om jag verkligen fotade utan att det var uppgjort. Pappas bild var ju inte uppgjord eftersom han står där och pratar med grabbarna, men jag sa i alla fall till alla att de inte skulle titta in i kameran. Mamma kollar mot golfhålet och david är koncentrerad och tittar ner i marken.


25 september 2012

Instinct


Det första man ser på bilden är en varg som ligger ner i snön med öppna ögon. Som om den ligger och vilar sig efter en tuff dag. Vargens huvud är i fokus, benen ser man lite suddigt längre bort och månen lyser längst upp på himlen. Jag tycker detta gör ett bra djup i bilden med förgrund, mellanplan och bakgrund.

Vargen ser inte död ut som jag antar att den är. Bilden är svartvit så man ser inget blod om det nu skulle finnas det. Bilden skulle passa bra som ett omslag för en bok eller film som handlar just om en vargs liv.  Det tycker jag för att man ser bilden från vargens perspektiv. Bilden är fotad nerifrån marken där vargen ligger upp mot himlen där man ser fullmånen.

Eftersom bilden är svartvit ger den en lite mörk och sorglig känsla. Man länkar också samman varg med fullmåne och det ser ut som vargen vill yla en sista gång för att den har blicken mot månen. Ljuset från månen reflekteras mot vargens blick. Månen ger också bra känslor i bilden, utan månen skulle man mer se en varg som ligger på marken i skogen. Nu när man ser månen ser det ut att ge ett sorts hopp för vargen. När jag ser bilden associerar jag till när Emil gräver ett varghål för att fånga vargen i "Emil i Lönneberga". Då tänker jag på skymning och fångst. Det är också lite twilight stuk i det hela.

Mia Petzäll är fotografen till bilden. Med hennes utställning "Instinct" vill hon visa att jakt är något helt naturligt som finns i människans natur. Därför har hon nog valt att ha bilderna svartvita för att de inte ska se alltför blodiga och läskiga ut.

21 september 2012

Skärpedjup




Jag fotade en parkbänk då jag tycker att jag fick till djupet ganska bra i bilden. Fokus ligger i mitten på bänkens ryggstöd. Jag gick väldigt nära motivet och hade en stor bländaröppning för att få ett kort skärpedjup.



Fotografering med exponeringskontroll 2


Här är 2 likadana bilder där den första bilden fokuserar på modellen och i den andra så är det skärpa i bakgrunden med en oskarp modell. Båda bilderna är asymmetriska med kort skärpedjup, för att få det oskarpa motivet oskarpt.

Frihandsfotografering




Vi fotade med de olika slutartiderna som står på pappret för att se hur bilden förändrades. Ju lägre slutartid man har ju längre tid tar det för kameran att ta ett foto. Alltså kommer det in mer ljus när man har s15 än när man har s125. Dock ändrades inte ljuset eftersom jag hade kameran i S-läge och bländaren var automatisk. Det som ändrades var att bilden blev suddigare ju lägre slutartid jag hade.

18 september 2012

Fotografering med exponeringskontroll


De här 2 bilderna experimenterade jag med bländaröppning, slutartid och ISO i manuellt läge.
  • Den första bilden valde jag en blomma som jag ville ha i fokus. Då hade jag ett lågt bländarvärde, omkring 4. Slutartiden 1/30s  och ISO låg på 200.
  • På den andra bilden ville jag få allt i fokus. Då valde jag det största bländarvärdet. Fotot blir väldigt mörkt med ett stort bländartal, men om jag skulle ändra slutartiden till någon långsammare tid så skulle bilden bli väldigt suddig, så jag höjde ISO. Dock blev bilden väldigt brusig då, men det får man ta.




Studieporträtt


Jag fotade porträttfoto på Patricia.
Jag fick säga hur hon skulle sitta så att ljuset blev bra i ansiktet. Innan hade vi gått igenom lite om ljuset i studion, vad det är bra för osv. Jag tycker själv att bilden blev jätte fin. Det enda jag egentligen behövde ändra var rödheten i ansiktet, annars var den perfekt.